Konfliktusok a párkapcsolatban (és minden egyéb kapcsolatban)

Mi a legrosszabb egy konfliktusban?

Az, amikor úgy érezzük nem „hallja” meg a másik, amit mondunk, illetve mi sem „halljuk” amit ő mond. Mindkét fél mondja a magáét, de nem jutunk dűlőre. Ez pedig a meg nem értettség érzését hozza felszínre. Egy meg nem értett ember azonban ettől egyre feszültebb lesz, és tehetetlen dühét még intenzívebben önti a másikra. Elönti az érzelmi árvíz, ahol már a racionalitás háttérbe szorul.

Az érzelmek mentén aztán olyan dolgok is teret kapnak a vita hevében, amik nem is az aktuális konfliktusról szólnak. Elbeszélnek egymás mellett, ami ahelyett, hogy megoldaná a nézeteltérést, csak elmérgesíti azt. Ezzel a két fél között mélyül a szakadék. Ha lezárul a konfliktus, ritkán lesz belőle win-win (győztes-győztes) helyzet. Pedig a problémamegoldó konfliktuskezelés során a kapcsolat erősödhetne a két fél között. Képesek differenciálódni, és megélni autonomiájukat. Vagyis az egyén a saját véleményével, szándékával képes megtartani önállóságát, függetlenségét a másik féllel szemben anélkül, hogy alárendelődne. Fontos, hogy egy vitás helyzetben a pár mindkét tagja egyenrangú maradhasson, ne billenjen meg az egyensúly, mert ez a kapcsolat sérülésével jár.

Hogy érthetjük el a vágyott győztes-győztes helyzetet amikor elkerülhetetlen a konfrontálódás? Vagyis a hatékony (problémamegoldó) konfliktuskezelés lépésről, lépésre.

  1. Fogadd el a másikat, mint ember. Ez nem jelenti azt, hogy egyetértek vele, csak azt, hogy elfogadom, hogy neki más a véleménye. Tehát az elfogadás nem egyenlő az egyetértéssel.
  2. A konfliktus céljának meghatározása! Mi a probléma? Mit kell megoldani, mi az ami nem működik? Erre miért van szükség?, …segít mederben tartani a beszélgetést.
  3. Megbeszélés: Hallgasd meg! Hadd mondja a magáét. Most csak aktívan figyelj, ne szólj közbe, ne védekezz, és NE támadj! Ezzel éreztetjük, hogy elfogadjuk.
  4. Most Te jössz.. Mondd el Te is az érveidet! =>szempontokat sorakoztass, ne javaslatokat, ne minősítsd a másikat, légy határozott, ugyanakkor barátságos!
  5. Tegyetek javaslatot a megoldásra, figyelembe véve a saját és a másik érdekeit. Lehetőleg ne kelljen kompromisszumot kötni egyik félnek sem, mert abban valamelyik félnek le kell mondania valamiről ami számára veszteség lesz, tehát óhatatlanul sérül a kapcsolat.

 

Ennek a néhány lépésnek a betartásával hatékonyan rendezhető egy konfliktus, mely során megőrizhetjük méltóságunkat és a kapcsolatunkat is erősítjük. Ezt elsajátítani és készség szinten alkalmazni sok energiát igényel, de hosszútávon biztosan megtérül. Sőt, ha megtanuljuk még emellett az énközlés (asszertív) alapú kommunikációt is, akkor igazán büszkék lehetünk önmagunkra. Az asszertív kommunikációról bővebben egy következő blogbejegyzésben olvashatsz.

Nyuzó Andrea